0 0
Op vel gebakken kabeljauw

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingrediënten

4 kleine kabeljauwfilets met vel
300 g (diepvries)erwtjes
Ardens spek of pancetta
boter
peper en zout
De saus
1 venkel
boter
1 dl Noilly Prat droge vermouth
1 eidooier
room
200 ml visfond
peper en zout

Op vel gebakken kabeljauw

doperwtjes, spek en venkelroomsaus

Keuken:

  • De saus

Bereiden

Het thema van mijn dinertje leek wel venkel, maar dat was eigenlijk toevallig. Ik was voor het eerst sinds lang nog eens naar de markt gegaan. Vooral om biologische groenten te kopen. Die hebben niet alleen meer smaak, maar je kunt er ook venkel met loof kopen. Bovendien is de keuze aan vergeten of minder populaire groenten groter dan bij de groenteboer of supermarkt. De bedoeling was om de venkelknollen in het aperitiefhapje (zie vorig recept) te verwerken en het loof in het voorgerecht, dat uiteindelijk tussengerecht werd. Natuurlijk liep niets volgens plan en zo belandde één venkelknol in de saus bij de vis, één in de soep, terwijl het loof als garnering diende en verwerkt werd in de crostini met sardienen.

 

 

Stappen

1
Klaar

De saus

Smelt in een steelpannetje een klontje boter, bak hierin zachtjes de venkel tot die gaar is. Blus de pan met de Noilly Prat en laat ongeveer een minuutje koken. Giet de visfond erbij en laat tot voor de helft inkoken. Haal van het vuur en giet de saus door een puntzeef. Doe de gezeefde saus weer in het pannetje. Vlak voor het opdienen, de saus opnieuw aan de kook brengen, de eidooier met een scheutje room mengen en dit onder de saus roeren tot die is ingedikt. Op smaak brengen met peper en eventueel zout.

2
Klaar

Het overige

De erwtjes kort gaar koken in licht gezouten water, afgieten en spoelen onder ijskoud water. 

Snijd het spek of de pancetta in smalle reepjes en bak die in een beetje boter lichtjes bruin. Voeg de erwtjes vlak voor het opdienen bij de pancetta zodat deze een beetje warmte krijgen.  Bestrooi de droog gedepte kabeljauw met peper en zout en bak de stukken vis in hete boter tot ze goudbruin en gaar zijn. 

Schik de vis in diepe borden, verdeel rondom de saus en werk af met het spek en de erwtjes.     

Inge

previous
Koude komkommer/venkelsoep
next
Lams met asperges, morieljes en tuinbonen

Geef je reactie

t