0 0
Eend met pruimen uit Agen

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingrediënten

Corrigeer aantal:
2 kleine eendenfilets (magret)
8 gedroogde blauwe pruimen (geweekt)
1 eetlepel honing
1/2 citroen
2 - 3 witlof
peper en zout

Dit recept vastpinnen

Je moet inloggen of een account aanmaken om van deze pagina een bladwijzer te maken

Eend met pruimen uit Agen

en in de oven gegaard witlof

Keuken:

Ingrediënten

Instructies

Share

Je leest het goed, geen konijn met pruimen, maar eend. Ik had me tijdens het boodschappen doen laten verlokken door een zakje gedroogde pruimen. Dat gebeurt wel vaker. Eten heeft nu eenmaal een zeer grote aantrekkingskracht op mij. Ze zagen er zeer smakelijk uit en ze kwamen bovendien uit het Franse Agen, de bakermat van de gedroogde pruim. Thuis, snoepte ik enkele pruimen rechtstreeks uit het zakje en later die dag zou ik er een aantal in water weken, zodat ik ze de volgende dag kon verwerken. Gedroogde pruimen of andere gedroogde vruchten, worden zachter, sappiger en beter verteerbaar  nadat je ze een nachtje hebt geweekt.

Eend is nogal vet en heeft daarom wat zuren nodig en meestal wordt het vlees in combinatie met sinaasappel geserveerd, maar andere fruitsoorten, zoals kersen, appels of pruimen kunnen eveneens.

Als groente koos ik voor witlof, dit keer in de oven gegaard. Gewoon puur, zonder enige toevoeging van vetstof of water. Een tip, die ik van een oom kreeg, dat ik daar zelf niet opgekomen ben 😉 Het was mooi gegaard, lekker krokant en niet zo ‘nat’ dan wanneer je het kookt of stoomt.

Serveer naar keuze met in ganzenvet gebakken aardappelen en jus.

 

(Visited 10.030 times, 1 visits today)

Stappen

1
Klaar

Doe de pruimen in een steelpannetje met een bodempje weekwater. Breng zachtjes aan de kook en voeg een lepel honing toe. Laat enkele minuten koken en breng op smaak met enkele druppels citroensap.

2
Klaar

Leg de gehalveerde witlofpijltjes met het snijvlak op een bakplaat. Bestrooi met peper en zout en plaats in het midden van een voorverwarmde oven op 160°. Laat afhankelijk van de grootte van het witlof 15 tot 30 minuten garen. Draai halverwege om.

3
Klaar

Snijd de velkant van de eendenfilets kruiselings in tot op het vlees.  Wrijf het vlees in met wat peper en zout.  Bak de filets met de velkant naar beneden gedurende ca. 6 à 7 minuten of tot de velkant krokant is, in een pan zonder vetstof.  Het vlees bakt in zijn eigen vet.  Draai de filets om en bak nog 3 à 4 minuten aan de vleeskant tot het binnenin rosé is.  Haal het vlees uit de pan en laat 5 minuten op een warme plaats rusten alvorens het te versnijden. 

Inge

previous
Waterkerssoep
next
Erwtenpuree met rauwe Sint-Jakobsvruchten, haringkaviaar en zure room
previous
Waterkerssoep
next
Erwtenpuree met rauwe Sint-Jakobsvruchten, haringkaviaar en zure room

Opmerking toevoegen